Striebro vs. Chirurgická oceľ

06.06.2019

Chcete seba alebo svojich blízkych obdarovať krásnym a moderným šperkom, ale neviete sa rozhodnúť, či zvoliť strieborné šperky alebo šperky z chirurgickej ocele? V tomto článku vám ponúkneme informácie o kladných a záporných vlastnostiach týchto dvoch materiálov.


Prvý zásadný rozdiel je v tvrdosti materiálu. Chirurgická oceľ je veľmi tvrdý a odolný materiál. Je to zliatina železa, kde najobsiahlejší je uhlík. Chróm, ktorý dodáva ocele jej nerezavost je v zliatine obsiahly minimálne z 10,5%. Striebro je na rozdiel od ocele mäkším materiálom a tiež veľmi kujným. Čisté striebro, ktoré obsahuje 99,9% skutočného striebra, sa k výrobe šperkov nepoužíva kvôli spomínanej mäkkosti. Aby bolo možné použiť striebro pre výrobu šperkov, je do striebra pridávaná meď, a vzniká sterlingové striebro, čo je zliatina striebra rýdzosti 925/1000, tzn. zliatina obsahuje 92,5% striebra a 7,5% prímesi.


Tvrdosť šperkov z chirurgickej ocele môžeme vnímať aj ako nevýhodu, pretože do tvrdého materiálu sa horšie usadzujú drahé kamene a tiež je ťažšie vytvoriť zaujímavejšie tvary šperku, ale nič nie je nemožné krásne (prstene s kamienkami) nájdete aj z ocele. Striebro za ocele v tvrdosti zaostáva, ale na druhú stranu sa môže pochváliť širokým radom (náušníc) so zaujímavými tvarmi alebo napríklad (prstienky so zirkónmi) a ďalšími kameňmi.


Ak si myslíte, že je oceľ vďaka svojej tvrdosti úplne nezničiteľná, nemáte úplne pravdu. Oceľ je síce značne odolnejšia ako striebro ale u oboch kovov ako u striebra, tak u ocele je nutné dodržiavať správnu starostlivosť, pretože aj šperky sa môžu poškodiť, napríklad pri kontakte s inými druhmi kovu, preto je potrebné si v šperkovnici udržiavať poriadok . Ak oceľové šperky výraznejšie poškodíte, na rozdiel od strieborných šperkov už nepôjdu opraviť.


Síce medzi oceľovými svadobnými obrúčkami ako pre mužov, tak pre ženy nájdete pekné kúsky, napriek tomu sa ako svadobné obrúčky odporúčajú skôr tie strieborné. Z toho dôvodu, že akonáhle sa vám pri dlhoročnom a zdravom manželstve začne zväčšovať veľkosť prsta, môžete si tiež nechať zväčšiť veľkosť strieborného prsteňa, u oceľového prsteňa zväčšeniu veľkosti nie je možné.

Napriek tomu že šperky z chirurgickej ocele sú veľmi obľúbené, nikdy bohužiaľ nebudú tak atraktívne ako šperky strieborné. Oceľ je síce cenovo dostupnejšie ako striebro, ale zďaleka nemá atraktívnu farbu ako striebro. Striebro je tiež cenným kovom, teda obdarovať niekoho strieborným šperkom má svoje čaro.

© 2019 Blog RUSSO. Blog pre vás pripravil tím RUSSO.SK
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky